Skriv til os

Ring til os

Indendørs filtsning

Giv væggene et levende og naturligt udtryk med filtsning

Filtsning af vægge er en pudseteknik, som er populær at anvende til at renovere både udvendige facader og indvendige vægge i fx stuen, køkkenet eller på badeværelset. Det er en effektiv måde at friske en slidt facade op på, da man forholdsvis let får en ny, frisk facade med kun et tyndt lag puds.


Filtsning befinder sig ligesom vandskuring inden for kategorien tyndpudsning. Både ved vandskuring og filtsning beklæder man murværket med et tyndt lag mørtel, så man lader murstenenes strukturer skinne igennem. Det giver væggene et levende udtryk. Nordisk NHL’s kalkmørtler egner sig lige godt til indendørs såvel som udendørs filtsning.

Se vores produkter

Indendørs filtsning: Sådan gør man

Teknikken til indendørs filtsning er den samme, der bruges ved udendørs filtsning. Når man arbejder indendørs, er det dog et ønske fra mange boligejere, at resultatet bliver finere, hvilket blandt andet kan opnås ved at bruge finere redskaber og ved at vælge en kalkmørtel med finere kornstørrelse.


Det første skridt i processen mod at få filtsede vægge er at forberede væggen. Alle løse fuger fjernes og fuges op, og dårlige eller skadede mursten skiftes ud. Dernæst skal mørtlen blandes med vand. Vandmængden står beskrevet på posen med kalkmørtel.


Efter blanding skal mørtlen påføres på væggen ved hjælp af et trækbræt nedefra og op. Vi anbefaler kun at påføre mørtlen i et tyndt lag. Vær opmærksom på, at jo tykkere et lag mørtel der påføres, jo mindre fremtrædende vil murstenenes konturer være. Hvilket resultat der ønskes, vurderes individuelt. Når mørtlen er trukket på, skal den have tid til at sætte sig – dog uden at tørre ud. Sætningstiden sikrer, at mørtlen ikke trækkes af væggen, når man begynder at filtse.


Nu udføres selve filtsningen, som kan foregå ved hjælp af et fugtigt filtse- eller skumbræt. Det fugtige bræt køres i cirkelbevægelser på den fugtige mørtel, indtil den ønskede finish på pudsen er opnået. Sørg for, at filtsebrættet kun er fugtigt, ikke vådt, og at filtsningen er så ensartet som muligt for at opnå det pæneste resultat. Når hele væggen er blevet filtset, skal væggen have lov at tørre, hvorefter væggen er færdigbehandlet og klar til evt. kalkning eller kalkmaling. Pudsen kan også stå som filtset uden yderligere behandling, eller indfarves efter ønske.

Fordelene ved at filtse

Udover at give væggen et smukt, levende udtryk, er der også nogle praktiske fordele ved at filtse. Først og fremmest er det en nem måde at få et lidt slidt murværk til at se sundt og flot ud igen. En filtset væg med en naturlig kalkmørtel giver derudover en overflade, som optager og afgiver fugt meget let, hvorved det er med til at regulere indeklimaet. Endelig kræver indendørs filtsning ingen vedligeholdelse efter påføring.


Hos Nordisk NHL anbefaler vi, at man bruger en svagt hydraulisk mørtel eller hvid NHL hæftemørtel til filtsning. Der er ikke brug for en stærkere hydraulisk mørtel, da indendørs vægge ikke bliver påvirket af det direkte vejrlig, som facaden derimod gør.


Se vores udvalg af svagt hydrauliske kalkmørtler. Læs også mere om den kvalitet, man får ved at købe et produkt fra Nordisk NHL.

Hvad er dit næste projekt?

Før et byggeprojekt påbegyndes, bør man nøje overveje, hvilken type kalk eller mørtel der vil være bedst egnet til formålet.
Læs mere her

Nedhent EU NORM EN 459-1


Hent fil
Share by: